201905-Wijziging bandenreglement - ASEBangers

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

NIEUWS
Wijziging bandenreglement Bangers 2019
2 november 2018

Begin van het jaar hebben we aangekondigd dat we het bandenreglement gedurende dit jaar zouden evalueren. We hebben vrijdagavond een overleg gehad met het voltallige bestuur van ASE Emmen en daarbij is besloten dat we de rallybanden met ingang van 2019 gaan verbieden op de aandrijvende as. Dus op de sturende as zijn ze in 2019 nog toegestaan. Er zijn diverse voors- en tegens van de rallybanden te verzinnen maar voor ons zijn de toekomst van banger racen op Emmen en met name de veiligheid de belangrijkste reden.

Ontwikkeling afgelopen jaren en toekomst:

Tien jaar geleden zijn we begonnen zoals bangerracen bedoeld was. Je kon met een oude volvo 7 serie zo van de weg goed meekomen en een leuke dag hebben. Tegenwoordig is dat al heel lastig zeker voor rijders die nog niet zoveel ervaring hebben. Rijders hebben meer ervaring, de baan is constanter en er wordt meer geinvesteerd om net even wat harder te gaan als de rest. Al een met een gezonde gedachte om jezelf te willen verbeteren maar het heeft ook een keerzijde. Het is namelijk zo dat hoe meer men investeert hoe zuiniger men er over het algemeen op is en hoe langer men van de investering (tijd en/of geld) wil genieten. Hoe langer men met een auto kan doen hoe meer men weer wil investeren met als gevolg dat sommige rijders sneller en sneller gaan en er langzaam maar zeker steeds meer verschil op de baan komt tussen de ‘wreckers’ en de ‘racers’. We zien dat door het snelheidsverschil het voor de wreckers steeds minder interessant wordt om te rijden, en verliezen de interesse. Daarnaast is het voor de nieuwkomers erg lastig om een leuke dag te hebben met bijv dezelfde 7 serie van de straat.

Om de toekomst van banger te kunnen waarborgen hebben we van alles wat nodig; wreckers en racers maar ook nieuwe rijders en voldoende actie op de baan zodat het publiek ook van alles wat voorgeschoteld krijgt en blijft komen. We zijn van mening dat men op een iets vochtige baan, zonder rallybanden geen enorm voordeel heeft met een ‘dikke’ motor en dat alles wat dichter bij elkaar zal zitten. Als de baan kurkdroog is maakt het niet heel veel uit wat voor banden je hebt en daar ligt juist het volgende gevaar.

Door de ontwikkelingen van de afgelopen jaren ligt de snelheid enorm hoog. Af en toe zelfs gevaarlijk hoog. Daarom willen we de mogelijkheid hebben de snelheid te kunnen sturen. Op het moment dat het ‘te hard’ gaat kunnen we de baan iets natter maken. Je ziet dan dat de rijders met straatbanden wat meer wielspin hebben bij uitkomen bocht en daardoor ligt hun topsnelheid ook wat lager terwijl de rijders met rallybanden nog steeds net hard gaan. Door deze rallybanden te verbieden hopen we dat we de snelheid, indien nodig, over de gehele linie wat naar beneden kunnen brengen. We hebben de laatste jaren enkele grote wrakken gehad, tot op heden is het nog altijd goed gegaan en dat willen we graag zo houden. Zodat we met zijn allen nog lang van de hobby kunnen blijven genieten.

Samenvattend: Vanaf 2019 zijn bij de unlimited bangers de rallybanden verboden op de aandrijvende as. (achteras) Alleen straat legale banden zijn toegestaan. Opsnijden is ook toegestaan maar alleen door het originele profiel dieper te maken. Men mag er dus geen veredelde noppenbanden van maken. Op de vooras blijven de rallybanden in 2019 nog wel toegestaan.
 
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu